Lisztvarázs logo

Videó receptek

Legutóbbi bejegyzések
 

Mákos zserbó

Recept kategória
Cuki

Mákos zserbó

Ez a mákos zserbó nagyon-nagyon finomra sikeredett. Sőt, ez a mákos zserbó sokkal finomabb, mint a hagyományos alapanyagokból készült változata, amelyet még néhány éve karácsonykor sütöttem. Ezt az bizonyította, hogy nem paleósok is gyorsan kapkodták :)

Tészta hozzávalói: 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 400 g darált mák
  • 250 g eritrit
  • 250 ml víz
  • Egy teáskanál fahéj
  • Egy citrom lereszelt héja
  • 250 g cukormentes meggylekvár

Hozzávalók a csokoládémázhoz

200 g magas kakaótartalmú, cukor- és tejmentes étcsokoládé
3 evőkanál kókuszolaj

Lekvárt készíthetsz a választott aszalt gyümölcs beáztatásával,és leturmixolásával is.:)

Elkészítés

1. Első körben készítsük el a tésztát, közben kezdjük előmelegíteni a sütőt.

A lisztet, sütőport, és az eritritet keverjük össze. A négy egész tojást és két tojás sárgáját öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük hozzá a lereszelt almát, és a négy evőkanál olvasztott zsiradékot ( én kókuszolajat használtam).Ezután formázzunk gombócot a tésztából, és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
2. Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. A darált mákhoz keverjük hozzá a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
A vizet forraljuk fel az eritrittel, majd öntsük a mákhoz,és alaposan keverjük össze.

3. A pihentetett tésztát osszuk három egyenlő részre.
Az első részt nyújtsuk sütőpapír között négyzet alakúvá, amekkora a tepsink. A tésztánk kicsit ragadhat, ilyenkor lehet még egy kis lisztvarázst hozzágyúrni. Tegyük az első tésztalapot a tepsibe, majd kenjük meg meggylekvár felével, és simítsuk rá a máktöltelék felét.
Ezt követően nyújtsuk ki a második tészta lapot is, és helyezzük a tepsibe. A maradék meggylekvárral kenjük meg ezt a lapot is, majd a maradék máktölteléket osszuk el rakta,szép egyenletesre.
Ezután a harmadik tésztalapot is kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Fontos, hogy ezt a lapot igyekezzünk minél szebbre nyújtani, hiszen erre kerül a csokimáz.
Villával szurkáljuk meg, majd 160-170 fokon, kb. harminc perc alatt süssük készre.
4. A sütemény tetejére magas kakaótartalmú, tej- és cukormentes étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, és keverjük össze 3 evőkanál olvasztott kókuszolajjal. A csokimázt egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején.
5. Pár órát pihentessük hűvös helyen a zserbónkat, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Jó étvágyat! :)

Tipp: ha diós tölteléket szeretnél készíteni, akkor ugyanúgy készítsd, mint a mákosat.

Készítette: Kulifainé Deutsch Noémi
PaleoLét termékfejlesztő
Tetszik? Oszd meg másokkal is!
Nincs még hozzászólás

Szóljon hozzá Ön is!

Send this to a friend